Αμνιοπαρακέντηση

Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια διαγνωστική επεμβατική εξέταση που περιλαμβάνει την λήψη μικρής ποσότητας (15-20ml) αμνιακού υγρού από το σάκο της κύησης. Με την εν λόγω εξέταση, το αμνιακό υγρό, το οποίο περιέχει εκατοντάδες κυττάρων από το δέρμα του μωρού, μπορεί να εξεταστεί σε εξειδικευμένα εργαστήρια, για χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down καθώς και για την διενέργεια πλήρους έλεγχου μοριακού καρυοτύπου για την ανευρεση πέραν των αριθμητικών και δομικών πλέον ανωμαλιών των χρωμοσωμάτων.

Πώς γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;
Μια λεπτή βελόνα διέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας εντός της μήτρας, πάντα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, και ένα δείγμα εκ του αμνιακού υγρού , που περιβάλλει το έμβρυο, λαμβάνεται και αποστέλλεται στο εργαστήριο για έλεγχο. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό και με το πέρας αυτης, ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός ελέγχεται για να δούμε αν είναι φυσιολογικός.

Γιατί γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;
Για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών όπως το σύνδρομο Down, μετρώντας τον αριθμό των χρωμοσωμάτων.
Για τη διάγνωση τυχόν κληρονομικών διαταραχών που το μωρό μπορεί να είναι σε κίνδυνο (π.χ. κυστική ίνωση)
Για να αφαιρέσουμε το υπερβολική αυξημένο αμνιακό υγρό, ή να ψάξουμε για λοίμωξη (π.χ. τοξοπλάσμωση) στην αμνιακή κοιλότητα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αμνιοπαρακέντησης;
Υπάρχει 1% πιθανότητα αποβολής μετά από μια επεμβατική εξέταση. Τραυματισμός στο έμβρυο κατά τη διάρκεια αμνιοπαρακέντησης είναι σπάνιος. Συνεχής υπερηχογραφική παρακολούθηση χρησιμοποιείται κατά την εισαγωγή της βελόνας αμνιοκέντησης.

Αυτό το υπερηχογράφημα έχει ως στόχο να εκτιμήσει την ανάπτυξη και το «καλώς έχειν» του εμβρύου από:

Πόσο σύντομα μπορεί να αντικατασταθεί το αμνιακό υγρό;
Το έμβρυο δημιουργεί το αμνιακό υγρό με την ούρηση. Μέσα σε λίγες ώρες η ποσότητα αμνιακού υγρού που έχει αφαιρεθεί αντικαθίσταται.

Πότε πραγματοποιείται;
Για αναπτυξιακούς και γενετικούς λόγους, η αμνιοπαρακέντηση εκτελείται απο τις 16 εβδομάδες και όχι πριν, διότι ο κίνδυνος αποβολής είναι υψηλότερος.

Κλείστε Ραντεβού

Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Καλέστε τώρα για να προγραμματίσουμε την επίσκεψή σας στο ιατρείο.