Δυσπλασία Τραχήλου

Ο ιός HPV μολύνει τους βλεννογόνους του ανθρωπίνου σώματος και μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή αλλά και με την απλή επαφή με μολυσμένο δέρμα ή αντικείμενα.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η μόλυνση από τον ιό δεν γίνεται αντιληπτή αφού το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει και τον περιορίζει. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως η μόλυνση από συγκεκριμένους τύπους του ιού μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση βλαβών. Αυτές διακρίνονται κυρίως σε δυο κατηγορίες:

  • Τα κονδυλώματα, καλοήθεις δηλαδή αλλοιώσεις του δέρματος, οι οποίες μοιάζουν με μικρές ελίτσες.
  • Τις προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασία) του τραχήλου της μήτρας, αλλοιώσεις δηλαδή, οι οποίες, αν παραμεληθούν, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτές διακρίνονται σε αλλοιώσεις χαμηλού, μετρίου και υψηλού βαθμού.

Τα κονδυλώματα σημαίνουν και απιστία στη σχέση;

Ο παραπάνω τρόπος σκέψης δεν είναι σωστός. Ο ιός μπορεί να έχει μεταδοθεί από παλαιότερο σύντροφο και να έχει παραμείνει ανενεργός για πολλά χρονιά μέσα στο σώμα. Παράλληλα, η μετάδοση του ιού δεν γίνεται αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή.

Μόλυνση του συντρόφου

Ο ιός παραμένει στο σώμα για πάντα. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει και τον διατηρεί ανενεργό.

Ωστόσο μολυσματικές είναι μόνο οι βλάβες. Γυναίκες χωρίς κονδυλώματα και χωρίς δυσπλασία είναι εξαιρετικά σπάνιο να μολύνουν τους συντρόφους τους.

HPV και πιθανόνητα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η πιθανότητα είναι γενικά πολύ μικρή και εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του ιού από τον οποίο έχει μολυνθεί κάποια γυναίκα και από το αν σε συνεννόηση με τον ιατρό της προβαίνει σε τακτικές εξετάσεις πρόληψης της ασθένειας.

Ο καθιερωμένος έλεγχος

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τεστ Παπανικολάου ενώ για γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης πραγματοποίησης τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων υψηλής επικινδυνότητας (HPV hr Test). Και τα δύο τεστ πραγματοποιούνται μέσω λήψης τραχηλικού επιχρίσματος.

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Είναι μία ειδική εξέταση κατά την οποία ο εξειδικευμένος ιατρός παρατηρεί με ένα μικροσκόπιο την επιφάνεια του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας και αναζητεί προκαρκινικές αλλοιώσεις, στις οποίες μπορεί να οφείλεται ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου ή τεστ HPV hr.

Οι προκαρκινικές αυτές αλλοιώσεις εντοπίζονται πολύ πριν καταστούν επικίνδυνες για την ασθενή. Έτσι εξασφαλίζεται η έγκαιρη και κυρίως ελάχιστα επεμβατική θεραπεία και ίαση της ασθενούς.

Αντιμετώπηση υψηλόβαθμης δυσπλασίας

Μέχρι πρότινος η χειρουργική αυτή επέμβαση συνίστατο στην κωνοειδή εκτομή μικρού μέρους του τραχήλου της μήτρας. Στις μέρες μας, με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ηλεκτροχειρουργικής (εκτομή LEEP) και χειρουργικής λέιζερ, απομακρύνονται πολύ λιγότεροι ιστοί και μόνο οι περιοχές εκείνες, οι οποίες πάσχουν, καθιστώντας την επέμβαση ελάχιστα τραυματική.

Ως εκ τούτου μετεγχειρητικές αιμορραγίες αλλά και μετέπειτα επιπλοκές όπως πρόωρος τοκετός σε περίπτωση εγκυμοσύνης έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Προστασία απο τον ιό

Ο μόνος μέχρι σήμερα τρόπος πρόληψης της λοίμωξης από τον ιό είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών στις ηλικίες από 9 έως 15 ετών. Σε συνεννόηση με τον ιατρό, ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Κλείστε Ραντεβού

Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Καλέστε τώρα για να προγραμματίσουμε την επίσκεψή σας στο ιατρείο.