Πρωτοπαπαδάκη 10     +30 2416 007734     Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 13:30 | 17:30 - 21:00

Ενδομητρίωση: Συμπτώματα ~ Γυναικολόγος Λάρισα ~ Γκορίλα Γεωργία

Ενδομητρίωση: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ενδομητρίωση: τι είναι;

Η ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός μήτρας.

Το ενδομήτριο είναι ο βλεννογόνος χιτώνας της μήτρας. Εντοπίζεται κυρίως στην πύελο, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στους συνδέσμους της μήτρας, αλλά και στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Είναι συχνότερη σε άτοκες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η συχνότητα της στον γενικό πληθυσμό είναι 2-3%.

Ενδομητρίωση: Αίτια

Η ευρύτερα αποδεκτή αιτία της ενδομητρίωσης είναι η θεωρία της «άμεσης εμφύτευσης», σύμφωνα με την οποία τα ενδομητρικά κύτταρα, που υπάρχουν στο αίμα της περιόδου, εμφυτεύονται κατευθείαν στην πύελο, μετά από παλινδρόμηση δια μέσω των σαλπίγγων.

Ενδομητρίωση: Συμπτώματα

Δείτε τα κυριότερα συμπτώματα της ενδομητρίωσης που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

  • Επώδυνες περίοδοι: Οι πόνοι στην κοιλιά ξεκινούν συνήθως λίγες μέρες πριν την έναρξη της περιόδου και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τις πρώτες ημέρες. Ο πόνος γίνεται τόσο έντονος που σας κρατά μακριά από τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμα και όταν παίρνετε φάρμακα.
  • Βαριά ροή: Η εκτεταμένη αιμορραγία είναι άλλο ένα κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης.
  • Μεγάλη διάρκεια περιόδου: Η περίοδος δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 6 ημέρες. Στην ενδομητρίωση, η διάρκεια ξεπερνά τη μία εβδομάδα.
  • Πόνος στο σεξ: Όταν ο ιστός μετατοπίζεται εκτός μήτρας, προσκολλάται σε άλλα όργανα. Η έλλειψη ελαστικότητας μπορεί να κάνει το σεξ αρκετά επίπονο.
  • Πόνος κατά την ούρηση: Τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή και περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, εντερικές κράμπες και ναυτία.
  • Ναυτία και κούραση: Μπορεί να νιώθετε μία επίμονη ναυτία, να κάνετε εμετό και να κουράζεστε περισσότερο κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου.
  • Υπογονιμότητα: Το 30-40% των γυναικών με ενδομητρίωση, αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας. Οι περισσότερες δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση, έως τη στιγμή που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

Η Γυναικολόγος

Γυναικολόγος Χειρουργός Μαιευτήρας ~ Γκορίλα Γεωργία

Γυναικολογικό Ιατρείο

Πρωτοπαπαδάκη 10, Λάρισα

Περισσότερα Γυναικολογικά Άρθρα

Κλείστε Ραντεβού

Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Καλέστε τώρα για να προγραμματίσουμε την επίσκεψή σας στο ιατρείο.