Λήψη Τροφοβλάστης

Τι είναι η λήψη τροφοβλάστης;
Πρόκειται για διαγνωστική δοκιμασία και περιλαμβάνει την εξέταση των χοριακών λαχνών (ιστός του πλακούντα). Τόσο το μωρό όσο και ο πλακούντας προέρχονται από τα ίδιο γενετικό υλικό και έτσι τα χρωμοσώματα που υπάρχουν στα κύτταρα του πλακούντα είναι τα ίδια με εκείνα του μωρού.

Πότε διεξάγεται αυτή η δοκιμασία;
Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η βιοψία λαχνών γίνεται πριν από τις 10 εβδομάδες υπάρχει μικρός κίνδυνος δομικών ανωμαλιών στο έμβρυο, κυρίως στα άνω και κάτω άκρα. Προκειμένου να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος, η δοκιμασία CVS δεν διεξάγεται πριν από τις 11 εβδομάδες κύησης, με προτεινόμενη μέγιστη ηλικία κύησης τις 15 εβδομάδες

Πώς γίνεται η λήψη τροφοβλάστης;
Δίδεται τοπικό αναισθητικό. Μια λεπτή βελόνη ακολούθως διέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας και λαμβάνεται ένα δείγμα χοριακών λαχνών. Η βελόνη παρατηρείται υπερηχογραφικά καθόλη την διάρκεια της επεμβατικής πράξης. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο απο 1-2 λεπτά , με το πέρας αυτης , ελέγχουμε ότι ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός είναι φυσιολογικός.
Αυτό το υπερηχογράφημα έχει ως στόχο να εκτιμήσει την ανάπτυξη και το «καλώς έχειν» του εμβρύου από:

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη λήψη τροφοβλάστης;
Τις πρώτες 2-3 ημέρες ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια ήπια κοιλιακή δυσφορία ή μια μικρή κολπική αιμορραγία. Αυτά είναι σχετικώς συχνά συμτώματα και στη συντριπτική τους πλειοψηφία η εγκυμοσύνη συνεχίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε περίπτωση ήπιου κοιλιακού άλγους , μπορείτε να πάρετε απλά παυσίπονα . Αν όμως αισθανθείτε έντονο πόνο, έχετε μεγάλη αιμορραγία ή αν έχετε αναπτύξει πυρετό , κρίνεται σκόπιμο να ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Πότε μπορώ να περιμένω τα αποτελέσματα;
Τα πρώτα αποτελέσματα (PCR- 99%)για το σύνδρομο Down και άλλες μεγάλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε 2 ημέρες. Τα τελικά αποτελέσματα (καλλιέργεια) για τις σπάνιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι διαθέσιμα σε 2 εβδομάδες. Μόλις έχουμε τα αποτελέσματα, εμείς θα σας καλέσουμε για να σας ενημερώσουμε.

Πρόκειται για διαγνωστικό τεστ με 100% αποτέλεσμα;
H βιοψία χοριακών λαχνών είναι διαγνωστικό τεστ. Παρόλα αυτά όμως σε 0,5% των περιπτώσεων μπορεί να μην έχουμε αποτέλεσμα λόγω πλακουντιακού μωσαικισμού. Σε αυτή την περίπτωση το εργαστήριο θα μας ζητήσει επαναληπτική επεμβατική δοκιμασία, συνήθως αμνιοπαρακέντηση γύρω στις 16 εβδομάδες κύησης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη Λήψη τροφοβλάστης;
O κίνδυνος αποβολής όπως περιγράφεται από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι της τάξης του 1 / 1000 και έιναι ίδιος με τον κίνδυνο αποβολής από την αμνιοπαρακέντηση. Η αποβολή οφείλεται σε ατύχημα κατά τη δοκιμασία και συνεπώς αν είμαστε ευχαριστημένοι από τη διαδικασία και ακούσουμε τον εμβρυικό καρδιακό ρυθμό αμέσως μετά τη βιοψία είμαστε καθυσηχασμένοι ότι όλα πήγαν καλά. Σε κάθε περίπτωση η αποβολή συνδεόμενη με τη βιοψία αναμένεται μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες από τη διαδικασία.

Περιγράφεται σε πολύ μικρό ποσοστό κίνδυνος μητρικής λοίμωξης (1 στα 1000) και για αυτό συνίσταται καταγραφή της μητρικής θερμοκρασίας για τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα. Σε περίπτωση εμπυρέτου συνίσταται κλινική εκτίμηση και πιθανή έναρξη αντιβιωτικής αγωγής.

Κλείστε Ραντεβού

Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Καλέστε τώρα για να προγραμματίσουμε την επίσκεψή σας στο ιατρείο.