Πρωτοπαπαδάκη 10 | 2416007734

Συσπάσεις Braxton Hicks ή Πόνοι Τοκετού;

Συσπάσεις Braxton Hicks ~ Γυναικολόγος Λάρισα ~ Γκορίλα Γεωργία

Συσπάσεις Braxton Hicks

Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι οι σποραδικές συσπάσεις του μυ της μήτρας. Μερικές φορές, αναφέρονται ως πρόδρομοι ή «ψευδείς πόνοι». Ξεκινούν περίπου από την 6 εβδομάδα κύησης αλλά συνήθως δεν γίνονται αισθητές μέχρι το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι συσπάσεις του Braxton Hicks αποτελούν φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης. Βοηθούν αρκετά στην κάθοδο και την εμπέδωση του εμβρύου στην λεκάνη, την προετοιμασία του τραχήλου για τον τοκετό , την διεύρυνση των συνδέσμων της λεκάνης κ.λπ.
Μπορεί να είναι ενοχλητικές, αλλά δεν είναι επώδυνες. Οι γυναίκες περιγράφουν τις συσπάσεις του Braxton Hicks ως αίσθηση σαν ήπιες κράμπες της εμμήνου ρύσεως ή σύσφιξη σε μια συγκεκριμένη περιοχή της κοιλιάς που έρχεται και φεύγει.

Οι συσπάσεις του Braxton Hicks διαφοροποιούνται από τις συσπάσεις του τοκετού

Οι συσπάσεις του Braxton Hicks είναι ακανόνιστες σε διάρκεια και ένταση, είναι απρόβλεπτες και μη ρυθμικές, και είναι περισσότερο ενοχλητικές παρά οδυνηρές. Σε αντίθεση με τις πραγματικές συσπάσεις τοκετού, οι συστολές Braxton Hicks δεν αυξάνονται στη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση. Ελαττώνονται και μετά εξαφανίζονται, ενώ μπορεί να εμφανιστούν ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον. Οι συστολές Braxton Hicks τείνουν να αυξάνονται στη συχνότητα και την ένταση κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες συχνά μπερδεύουν τις συσπάσεις Braxton Hicks με τους πόνους του τοκετού. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις συσπάσεις τοκετού, οι συστολές Braxton Hicks δεν προκαλούν διαστολή του τραχήλου της μήτρας και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη γέννα.

Πώς θα ξεχωρίσετε τις συσπάσεις Braxton Hicks από τους πόνους του τοκετού;

Πόσο συχνά εμφανίζονται οι συσπάσεις; Οι συσπάσεις του Braxton Hicks είναι ακανόνιστες, έρχονται για παράδειγμα κάθε 10 λεπτά, μετά κάθε 6, μετά κάθε 2, μετά κάθε 8 κ.λπ.και δεν γίνονται συχνότερες όσο περνά ο χρόνος. Οι συσπάσεις τοκετού έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακολουθούν ένα αναμενόμενο μοτίβο (όπως π.χ. κάθε 8 λεπτά) και όσο η ώρα περνά μικραίνει το διάστημα εμφάνισης μεταξύ τους και δυναμώνουν.
Πόσο χρόνο διαρκούν; Οι συσπάσεις του Braxton Hicks είναι απρόβλεπτες. Μπορεί να διαρκέσουν λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα έως και 2 λεπτά. Οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού διαρκούν μεταξύ 30 και 90 δευτερόλεπτα και αυξάνονται σε διάρκεια όσο ο χρόνος περνά.
Πόσο ισχυρές είναι; Οι συσπάσεις του Braxton Hicks είναι συνήθως αδύναμες και είτε παραμένουν ίδιας έντασης ή γίνονται πιο αδύναμες και μετά εξαφανίζονται. Οι πόνοι τοκετού ενισχύονται με την πάροδο του χρόνου.
Πού γίνονται αισθητές; Οι συσπάσεις του Braxton Hicks γίνονται συχνά αισθητές μόνο στο μπροστινό μέρος της κοιλιάς ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Οι πόνοι τοκετού ξεκινούν από πίσω από το κέντρο της μέσης και εξαπλώνονται γύρω από την κοιλιά και προς το κέντρο της.
Αλλάζουν με την κίνηση; Οι συσπάσεις του Braxton Hicks ενδέχεται να σταματήσουν αν αλλάξετε θέση ή αν περπατήσετε, πιείτε νερό (καθώς πολλές φορές προκαλούνται από αφυδάτωση) και μπορεί να εξαφανιστούν αν ξεκουραστείτε ή κοιμηθείτε για λίγο. Οι πόνοι τοκετού όμως συνεχίζονται και μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δυνατοί με την κίνηση ή την αλλαγή θέσης.

Διαχείριση της κατάστασης

Ορισμένες ενέργειες για την ανακούφιση των συσπάσεων του Braxton Hicks περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγή θέσης ή επιπέδου δραστηριότητας: εάν είστε πολύ δραστήρια, ξαπλώστε, εάν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάντε μια βόλτα.
  • Χαλαρώστε: κάντε ένα ζεστό μπάνιο, κάντε ένα απαλό μασάζ, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική ή κοιμηθείτε.
  • Πιείτε νερό για ενυδάτωση.

Εάν αυτές οι ενέργειες δεν μειώσουν τις συσπάσεις Braxton Hicks ή εάν συνεχίζονται και γίνονται πιο συχνές ή πιο έντονες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επίσης, εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας:

  • Κολπική αιμορραγία
  • Διαρροή υγρού από τον κόλπο
  • Ισχυρές συσπάσεις κάθε 5 λεπτά για μια ώρα
  • Έντονες συσπάσεις που δεν σας αφήνουν να σταθείτε όρθια και να περπατήσετε
  • Αν παρατηρήσετε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην κίνηση του εμβρύου ή εάν υπάρχουν λιγότερες από δέκα κινήσεις κάθε 2 ώρες.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Γυναικολόγος Χειρουργός Μαιευτήρας ~ Γκορίλα Γεωργία

ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Πρωτοπαπαδάκη 10, Λάρισα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Οι σημαντικότερες εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου στο email σας!

Online Ραντεβού

Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού. Καλέστε τώρα για να προγραμματίσουμε την επίσκεψή σας στο ιατρείο.

Γκορίλα Γεωργία
Γκορίλα Γεωργία
Γεννήθηκα στη Λάρισα. Αποφοίτησα από το 7ο Γενικό λύκειο Λάρισας και εισήχθην στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκπαιδεύτηκα στη Μαιευτική – Γυναικολογία στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ολοκληρώνοντας στον απαιτούμενο χρόνο την ειδίκευσή μου, έλαβα μετά από εξετάσεις τον τίτλο ειδικότητας Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας. Εξειδικεύτηκα στην Εμβρυομητρική Ιατρική, στο Fetal Medicine Foundation, στο Kings College Hospital του Λονδίνου υπό την καθοδήγηση του «πατέρα» της αυχενικής διαφάνειας, διεθνούς φήμης καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς παγκοσμίως για τον προγεννητικό έλεγχο. Έχω ολοκληρώσει την μεταπτυχιακή μου εκπαίδευση στην Χειρουργική Ελάσσωνος Πυέλου και Περιναίου, στην Χειρουργική κλινική του ΠΓΝΛάρισας. Αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα η εφαρμογή μιας Ιατρικής υψηλών προδιαγραφών που θα πραγματώνεται με σύμμαχο μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, γνώσεις πάντοτε για τις πιο σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και σεβασμό προς τους ασθενείς, οι οποίοι με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Δεσμεύομαι πως θα φροντίζω με ιδιαίτερο ζήλο και αμέριστη εκτίμηση να κάνω την εμπειρία της εγκυμοσύνης και το θαύμα της γέννησης μοναδικά για κάθε υποψήφια μητέρα.